ISLAMSKI TEKSTOVI 2

još jedan blog,iskljućivo islamski tekstovi i pozitivna motivacija

12.06.2017.

Zanimljiv detalj o Bedru

Detalj nakon bitke na Bedru, kojeg mnogi ne spominju! Pročitao sam dosta tekstova koji govore o bitki na Bedru, isto tako, preslušao sam i dosta predavanja na ovu temu, ali, rijetko ko da spomene ili napiše, jedan detalj, tačnije Poslanikovu, a.s., izjavu koju je kazao nakon bitke na Bedru. Čak i neki autori Sira, izostavili su ovaj dio. Ovo je veoma važan detalj, ako ne i najvažniji, kad općenito posmatramo povod, tok i završetak bitke, koja je kao što znamo završila pobjednički, sa osvojenim ratnim plijenom, 70 ubijenih mušrika te isto toliko zarobljenih. Izostavljeni ili slabo spominjani detalj, kao što sam i naveo, izjava je Poslanika, s.a.v.s., a koju je zabilježio Imam Buharija u svom Sahihu. Njegova izjava, odnosi se na zarobljenike Bedra. Naime, nakon završene bitke, posmatrajući zarobljene mušrike, koji su izgledali jadno, Allahov Poslanik, s.a.v.s., je tada rekao:"DA JE MUT'AM IBN ADIJJ SADA ŽIV I DA ZATRAŽI OD MENE DA OSLOBODIM OVE ZAROBLJENIKE, SVE BIH MU IH OSTAVIO (OSLOBODIO)." (Sahihu-l-Buhari, 573/2) A ko je Mut'am ibn Adijj? On je bio mušrik (idolopoklonik), živio je u okolini Mekke, nije primio islam, umro je na nevjerstvu. Ali, zašto bi naš Poslanik, a.s., oslobodio 70 mušrika nakon bitke, koji su željeli da ga ubiju, da unište islam, samo zato ako bi to od njega tražio MUŠRIK Mut'am ibn Adijj? Zato što Poslanik, a.s., nikad nije zaboravio nečiju dobrotu i pravdu, poštenje, čast i pravednost. Poslanik, a.s., oslobodio bi ovih 70 mušrika da je to od njega zatražio Mut'im ibn Adijj, jer je ovaj čovjek pomogao Poslaniku, a.s., kad mu je bilo najteže u životu. Nakon što je izranjavan, popljuvan i izvrijeđan, napustio Taif, Poslanik, a.s., imao je namjeru da se vrati u Mekku. Međutim, njegov povratak u Mekku bio je rizičan, nije imao adekvatnu zaštitu. Nakon što je pokušao kod nekoliko porodica ugovoriti da ga otprate do Mekke pod svojom zaštitom, Poslanik, a.s., jedino je kod porodice Mut'im ibn Adijja našao pozitivan odgovor. Tada je Mut'im rekao:"Ja ću Muhameda uzeti pod svoju zaštitu." Tada je pozvao sinove i ostatak plemena te im rekao:"Naoružajte se i rasporedite se po uglovima Ka'be, ja sam uzeo Muhameda pod svoju zaštitu!" Kad je Poslanik, a.s., sa Zejd ibn Harisom, r.a., ušao u Harem, Mut'im je uzviknuo."Kurejšije, ja sam uzeo Muhameda pod svoju zaštitu, neka ga niko ne vrijeđa i ne napada!" Da, pogledajte Poslanikov, a.s., način razmišljanja, sjetio se sebe i svoga stanja nakon napuštanja Taifa a i mušrika koji mu je pružio pomoć i zaštitio ga, nakon što je vidio stanje zarobljenika Bedra. Poslanik, a.s., je zarobljenike poveo kao Medini, smjestio ih po kućama ashaba a jeli su bolju hranu nego sami ashabi. Poslanik, s.a.v.s., nije zaboravio dobrotu i čast jednog mušrika, za njega i njegove riječi, bio je spreman da oslobodi sve zarobljenike Bedra. To je naš Poslanik, kojeg časno slijedimo i volimo! Allahumme salli ala Muhammedin ve ala Ali Muhammed! Saudin Cokoja

ISLAMSKI TEKSTOVI 2
<< 06/2017 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MOJI LINKOVI

One koji su vjerovali i dobra djela činili Milostivi će, sigurno, voljenim učiniti.(Merjem:96)


"A onome koji se Allaha boji, On će izlaz dati i opskrbit će ga odakle
se i ne nada" (Et-Talak, 2-3)


I neka je uzvišen Allah, Vladar istiniti, nema drugog boga osim Njega, Gospodara svemira veličanstvenog!(Al-Muminun)


Allahu, ne zamjeri mi ono sto govore, i oprosti mi ono sto ne znaju (o meni), i ucini me boljim od onoga kakvim me smatraju!

‘’Gospodaru moj, ja nemam imetka koji bih podijelio kao sadaku, pa zato svoju čast zalažem kao sadaku. Gospodaru, budi mi svjedok da sam oprostio svima koji su me na bilo koji način uvrijedili, potvorili i psovali.’’Allahu moj, molim Te za dobro u ovom danu, pobjedu, pomoć, svjetlo, berićet i uputu, a utječem se Tebi od svakog zla koje je u njemu i poslije njega.Amin..!!

"Allahu, ja sam se prema sebi veoma ogriješio i jedino mi Ti možeš
grijehe oprostiti. Molim Te da mi oprostiš onako kako Ti opraštaš
i da mi se smiluješ, zaista Ti mnogo praštaš i milostiv si."

Allahu, podari svoj salavat Muhammedu i porodici Muhammedovoj, kao što si podario Ibrahimu i porodici Ibrahimovoj, Ti si, uistinu, Hvaljeni i Slavljeni. I podari bereket Muhammedu i porodici Muhammedovoj, kao što si podario Ibrahimu i porodici Ibrahimovoj, Ti si, uistinu, Hvaljeni i Slavljeni.

riječi Omera b.el-Hattaba,neka je Allah sa njim zadovoljan koji je rekao:" Bili smo najzaostaliji narod,pa nas je Allah sa Islamom uzdigao.
Tražiti slavu mimo onoga čime nas je Allah uzdigao znači traziti da nas
Allah ponovo ponizi."

Sunnet Muhammeda, sallallahu alejhi we
sellem, kao divan uzor!
- budi smiren
- posjeti bolesnika
- budi čist i uredan
- opraštaj ostalima
- osmijeh je sadaka
- govori dobro ili šuti
- poštuj svoje komšije
- budi istinoljubiv i iskren
- poštuj tvoje starije osobe
- brini se za siročad i udovice
- nahrani gladnog i siromašnog
- budi najbolji prema svojoj ženi
- budi ponizan prema roditeljima
- ne rasipaj se sa hranom ili vodom
- sjećaj se Allaha u svakom momentu
- budi pažljiv sa biljkama i životinjama
- ne budi ljut, ne budi ljut, ne budi ljut
- budi pošten i korektan u svim poslovima
- budu nježan i ljubazan prema svojoj
djeci
- želi ostalim muslimanima ono što želiš
sebi
-tvoja majka, tvoja majka, tvoja majka,
tvoj otac.

ALLAHUMME INNI EUZU BIKE MIN ILMIN LA JENFA', VE MIN KALBIN LA JAHŠA, VE MIN NEFSIN LA TEŠBA, VE MIN DA'VETIN LA JUSTEDŽABU LEHA.(Allahu moj, utječem Ti se od znanja koje ne koristi i od srca koje se ne boji, i od duše koja se ne zasićuje, i od dove koja se ne prima.)

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
29060

Powered by Blogger.ba